Få hjælp til at stoppe dig misbrug

Der findes mange forskellige slags misbrug, men fælles for dem alle sammen er, at de påvirker livet negativt. De gør hverdagen svær at håndtåre, gør folk neurotiske og ødelægger relationer. Har du et misbrug, er det først step mod helbredelse at erkende det. Herefter er der mange forskellige ting, du kan gøre. ALFA København tilbyder for eksempel behandlinger af både alkoholmisbrug og andre typer misbrug. Herudover er der nogle ting, du kan gøre i hverdagen, som også gør processen lettere.

 

Tal med dine pårørende

Noget, der kan hjælpe på de mørkeste dage, er at tale med de folk, man har omkring sig. Har du nære venner og familie, er disse oplagte at dele dine tanker med. Men det kan også sagtens være én, du lige har mødt, eller måske kender du nogen fra AA eller lignende. Hvis dårlige tanker melder sig, er det rigtig vigtigt at italesætte dem. Derfor er det en god start at gribe telefonen og finde én, du kan snakke med. Det behøver ikke at være store ting, du vil tale om. Det kan være alt. Måske gør vejret dig ked af det, eller måske har du glemt at købe mælk.

 

Rigtig mange ting kan være med til at udløse et tilbagefald, og derfor er det meget centralt at gøre brug af de mennesker, man har omkring sig. Måske har du ikke lyst til at belaste dem med dine problemer, men de fleste vil faktisk rigtig gerne hjælpe. Heldigvis har mange af os nogen, der bekymrer sig om, hvordan det går med os. Det har du sikkert også!

 

Så tøv ikke med at krænge dit hjerte ud. Du kan eventuelt også begynde at skrive dine tanker ned for at bedre at kunne holde overblik over, hvad der udløser hvilke følelser. På den måde lærer du dig selv bedre at kende, hvilket kan være gavnligt i det videre forløb.

 

Dyrk dine interesser

Det kan også være rigtig godt at have nogle interesser, du kan beskæftige dig med. Det kan egentlig være hvad som helst. Måske er du glad for at skrive, male, gå ture, tegne eller lave mad. Det er bedst, hvis interessen får dig til at være aktiv. For eksempel er det bedre, hvis du bygger huse af Lego, end hvis du ser film. Dette er tilfældet, fordi du så skal samle dig omkring det, du skal, og fordi det så kræver en form for indsats at gå i gang.

Det handler ikke så meget om, at du skal producere eller blive dygtig. Det handler mest af alt om, at du skal have noget, som du har lyst til at stå op til og gå i gang med. Dagene kan være lange, og det kan være svært at finde motivation, når du er på vej ud af et misbrug. Det kræver stor viljestyrke og en hård indsats. Det kan derfor være en hjælp at kunne lede sine tanker andre steder hen.

Du må selvfølgelig også regne med at få nogle nedture nogle gange. Så er der ikke andet at gøre end at hanke op i sig selv og forsøge at komme bedst muligt videre. Det er centralt at finde et godt behandlingssted, som kan guide dig på vej. Både du og dine pårørende kan gøre meget, men de fleste har også brug for professionel hjælp. Når det først skridt på vejen mod et misbrugsfrit liv er taget, går de andre skridt lidt lettere. Det er svært, men ikke umuligt. På den anden side venter et lysere liv, hvor du har plads til at være dig selv og glæde dig over de små ting i tilværelsen.