Byggeprojekt i sigte? Så læs med her!

Hvis du står overfor et større renoveringsprojekt eller husbyggeri, så ved du nok allerede nu, at det er en utrolig omfattende proces med mange beslutninger. Hvilke materialer skal man fx vælge, og hvorfor?

For det handler ikke kun om den lækre matte facade, der får naboerne til at skule af misundelse – men også om at vælge materialer, der beskytter dit hjem mod tidens tegn og vind og vejr.

Får du ikke bygget en stærk og modstandsdygtig facade, der er tilpasset det område, I bor i, kan du risikere både for tidlig nedbrydning, fugtskader og skimmelsvamp – og så bliver det først en dyr affære både for helbredet og pengepungen.

 

Zink eller aluminium?

Der er forskellige grunde til man vælger profiler i henholdsvis zink eller aluminium. Zink starter med at være blankt men patinerer rigtig flot med tiden. Det får med årene et populært mat-grønligt look, som mange husejere er vilde med, og som er ret efterspurgt blandt nybyggere.

Patineringen passer godt til de fleste byggestile, og så kommer den med en ekstra fordel. Patinering giver nemlig et ekstra beskyttelseslag, så din profil er bedre beskyttet mod slitage fra vind og vejr. Det lyder ikke helt dårligt, vel?

  

 

Aluminium for optimal beskyttelse

Men hvis du gerne vil prioritere et stærkt materiale, så din facade holder mange år, vil jeg helt klart anbefale aluminiumsprofiler. Aluminium har ry for at være meget modstandsdygtig overfor vind og vejr, og er nem at arbejde med når det kommer til at tilpasse resten af bygningen.

De har også et meget elegant look, selvom zink materialet er mere eksklusivt og populært. Så i sidste ende handler det meget om, hvad ens prioriteringer er. Et bestemt look eller lang holdbarhed og optimal beskyttelse mod fugt. Zink kan selvfølgelig også holde mange år, så det er særligt, hvis man bor i områder med høj forurening eller tæt ved kysten, at man skal gøre sig overvejelser om aluminiumsmateriale.

 

Vi har valgt aluminium herhjemme

Fruen prøvede længe at overtale mig til zinkprofiler til vores husrenovation forrige sommer. Men da vi bor relativt tæt på vandet, ved jeg jo som håndværker, at der er mere salt i luften, sammenlignet med de fleste andre byer i Danmark – og salt er husfacadens fjende nummer et.

Derfor holdt jeg fast i at aluminium var den bedste løsning, selvom det ikke gav samme look til vores facade, som hun var så vild med. Nu her to år efter er hun dog meget glad for, at hun ikke fik sin vilje. Vores facade står stærkt og flot, og vi er utrolig glade for vores valg.

Jeg håber, du kunne bruge min materialeguide til inspiration til jeres endelige materialevalg. Uanset hvad I vælger, er jeg sikker på, at I får et rigtig flot resultat. Jeg ønsker jer held og lykke med byggeprojektet.